Menu

Breed It

Om te kunnen deelnemen aan het Breed It programma dien je je eerst te registreren. Ben je al geregistreerd? Log dan hier in.

Breed It

Comité Selectiewerk Vlaanderen

Binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma werd een Comité Selectiewerk Vlaanderen (CSV) opgericht dat het ganse proces van het inkruisen van specifieke lijnen, tot het testen van volken en het natelen en opvolgen van koninginnen tracht te stroomlijnen. Deelnemers van het CSV krijgen toegang tot het Breed It programma waar ze alle gegevens van de bijenvolken en de testresultaten van de koninginnen kunnen ingeven. Honeybee Valley voert verschillende laboratorische analyses uit zoals virusscreening en reproductie van varroamijten, verwerkt de ingevulde data en rangschikt de koninginnen volgens prestaties. De ingevoerde gegevens worden tevens geplaatst in het totaal van het selectiewerk in Vlaanderen.

Met oog voor de verschillende strategieën van allerlei selectiegroepen wil dit comité de krachten bundelen en samen voor een meer veerkrachtig bijenbestand in Vlaanderen gaan. Als je geïnteresseerd bent om aan selectie te doen op je eigen bijenstand en je kennis wil delen met andere selectiegroepen om zo betere resultaten te boeken, is deelname aan het CSV misschien iets voor jou. Maak je hiervoor kenbaar via info@honeybeevalley.eu.

Een overzicht van de deelnemers aan het CSV tijdens bijenseizoen 2020 kan je hieronder downloaden. Ze zijn telkens per provincie weergegeven. Als je geïnteresseerd zou zijn om nateelt van de geteste en geselecteerde moeren aan te kopen, kan je nagaan welk van onderstaande selectiewerkers in jouw buurt actief is als teler. Zo kan je hen rechtstreeks contacteren.

Wil je de testresultaten van het voorbije bijenseizoen van het Comité Selectiewerk Vlaanderen bekijken, download dan het algemene verslag hieronder.


Handleidingen bij gebruik van Breed It