Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Nog plaatsen vrij om honing te laten onderzoeken

HBV Foto 030 Honingraam Ontzegelen

Het koude voorjaar en de natte zomer heeft niet alleen ons, maar ook onze honingbijen parten gespeeld. Veel imkers spreken van magere honingopbrengsten. Dit verklaart mogelijks waarom er voor de jaarlijkse honinganalyses met het Vlaams Bijenteeltprogramma trager stalen binnenkomen dan andere jaren. Wie nog graag zijn honing gratis laat onderzoeken, kan daarvoor nog steeds een honingpot binnenbrengen bij Honeybee Valley. Wil je zeker zijn dat er nog plaatsen vrij zijn, informeer telefonisch of via mail bij Katrien De Keukelaere voordat je binnenspringt of een staal opstuurt (09/264.49.28 of katrien.dekeukelaere@ugent.be).

Er worden dit jaar opnieuw 2 stalen per imker toegelaten: één staal lentehoning en één staal zomerhoning. Vergezel elk staal van een keurig ingevulde fiche die je persoonlijk ondertekent. Wie een positief resultaat behaalt, ontvangt naast de resultaten ook een attest en de waarborglabels die getuigen van een kwalitatieve honing. Die labels kunnen dan ook op elke honingpot van het geanalyseerde lot gekleefd worden en kunnen een extra positieve uitstraling aan de honing geven. Voor meer info kan je hier terecht.

Week van de Bij trapt zondag 30 mei af te Bokrijk

Affiche

Het digitale VIP-evenement wordt live uitgezonden in de vorm van een webinar, van 10.30 u. tot 12.00 u. Schrijf je hier in en ontvang de deelnamelink.
Door de coronamaatregelen is er op 30 mei geen bijenfeest, maar er is wel een bijenwandelzoektocht in het openluchtmuseum Bokrijk.
Van 1 juni tot 31 augustus bent u met uw bubbel welkom voor een fantastische bijenfietsroute in Bokrijk en omgeving. Bij deelname ontvangt u het unieke stripverhaal ‘Het blije bijenteam’ van Suske en Wiske.

Meer lezen...

Laat het gras groeien tot 1 mei

Affiche 1

Wist je dat bijna 10% van Vlaanderen woestijn is? ByeByeGrass viert dit jaar zijn derde verjaardag en roept iedereen op om het gazon tot 1 mei te laten groeien. Hoe minder we het gazon maaien, hoe minder water we moeten geven, hoe meer vlinders en bijtjes we aantrekken en hoe meer CO2 we opslaan. Door een beetje luier te zijn redden we de planeet, onze portemonnee en onze vrije tijd.

Twee jaar geleden gaf tuinarchitect Louis De Jaeger samen met Dirk Draulans, Maria ‘Mies’ Meulders, Bartel Van Riet, Herr Seele, Steven Vromman en de wetenschappers achter Ecoduct & Centaurea de aftrap van een campagne die als doel heeft: zoveel mogelijk gazon afschaffen en veranderen in bloemenweides, struiken en bomen.

Meer lezen...

Houtland zoemt! plantenpakket

Houtland zoemt

Al voor het 5e jaar op rij organiseert Regionaal landschap Houtland een samenaankoop bijvriendelijke vaste planten. Net zoals vorige jaren kun je de pakketten (opgekweekt in Vrije school Haverlo) online bestellen via www.houtlandzoemt.be en dan later afhalen in Brugge, Jabbeke, Beernem, Oostkamp, Ichtegem of Knokke-Heist. Dit jaar moet je ook een tijdslot kiezen, zodat we het aantal mensen op eenzelfde plek en tijdstip wat kunnen beperken in functie van de coronamaatregelen. De afhaalmomenten liggen tussen 7 en 15 mei, bestellen kan tot 5 mei.
Heb je een kleine of grote tuin? Een terrasje of een grote bloembak? Je kan zeker aan de slag met ons zoemend pakket. Indien je het pakket in een border verwerkt kun je rekenen op ongeveer 2 à 2,5m².

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief