Menu

Over ons

Duiding over de oprichting en de ambities van het samenwerkingsplatform Honeybee Valley

Oprichting

De gevolgen van de teloorgang van de bijen zijn enorm. Immers, bijen zijn een belangrijke schakel in de bestuiving van planten, waaronder heel wat landbouwgewassen en het verlies aan bijen kan dus op termijn zorgen voor voedselschaarste en ecologische onevenwichten. Hoog tijd dus om een versnelling hoger te schakelen en mee aan de basis te liggen van nieuwe methoden  en oplossingen waardoor we het tij kunnen keren. Doch, er bestaat geen eenvoudige oplossing, wat ook bepaalde drukkingsgroepen hieromtrent trachten te verkondigen. De publieke opinie ondergaat voortdurend de invloed van desinformatie, waarbij het eigenbelang van individuen of groeperingen al te vaak een rol spelen.

Op initiatief van prof. Dirk de Graaf, en met de steun van de Faculteit Wetenschappen, werd op 1 oktober 2014 aan de Universiteit Gent het samenwerkingsplatform Honeybee Valley opgericht. Hierdoor kreeg hij een duidelijk mandaat om de onderzoeksactiviteiten over bijen en bijenteelt verder uit te bouwen en diensten aan te bieden voor verschillende doelgroepen.

Honeybee Valley is gelegen op de campus de Sterre, Krijgslaan 281 te Gent. Het is een groene oase aan de rand van de stad, kortbij de vallei van Schelde en Leie. Vandaar de naam die we aan dit samenwerkingsplatform hebben gegeven. Uiteraard hebben we ons ook laten inspireren door andere beroemde ‘Valleys’ op onze globe.