Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Vlaams Bijenteeltprogramma krijgt financiële injectie en geeft voorrang aan lokale werking

Ft lokale werking waswafels maken

De Europese Commissie heeft onlangs de sectorsteun voor de imkerij aanzienlijk verhoogd. De Vlaamse overheid is haar daarin gevolgd en legt eenzelfde bedrag op de tafel, samen goed voor 422.000€ per jaar. Om hiervan gebruik te kunnen maken diende een aanpassing van het programma tegen 15 maart ingediend te worden. De representatieve bijenteeltverenigingen hebben een ambitieus plan uitgewerkt met een aantal opmerkelijke nieuwigheden. Zo is er verspreid over 2 werkingsjaren 50.000€ voorzien voor gemeenschaps-bijenstanden en lokale werking en 29.000€ voor het uitbouwen van gesloten wascircuits door de lokale bonden. Ook werd het team dat voor de uitvoering van dit programma instaat, uitgebreid met een imker die zich vooral gaat toeleggen op het geven van ondersteuning aan lokale selectie-initiatieven. Zo krijgen we straks de uitbouw van een heuse ‘buitendienst’, een mobiele eenheid die overal in het land specifieke noden zal ledigen. In het programma van deze buitendienst is opgenomen: de Darwiniaanse selectie, een kweekprogramma gebaseerd op natuurlijke selectie en de propagatie van onze eigen topmoeren via moerteelt en lokale bevruchtingsstations. Ook zal het Vlaams Bijenteeltprogramma haar schouders zetten onder de verdere uitbouw van het Arista Bee Research programma in Vlaanderen en zullen we de hybridisatie van de zwarte honingbij via genetisch onderzoek opvolgen. De bestrijding van de Aziatische hoornaar wordt gefaseerd overgeheveld naar het Agentschap Natuur en Bos. Dit agentschap heeft een uitbestedingscontract afgesloten met het Vlaams Bijeninstitituut vzw (VespaWatchers) om de eigenlijke bestrijding van de Aziatische hoornaar in hun opdracht uit te voeren.

Meer lezen...

Wintersterfte 2019-2020: eerste resultaten COLOSS enquête

Wintersterfte 1920 Provincies

Er vulden opnieuw veel Vlaamse imkers de jaarlijkse COLOSS vragenlijst in over de bijensterfte tijdens de winter van 2019-2020. We kregen gegevens binnen van 3.119 ingewinterde bijenvolken, verspreid over 369 bijenstanden in Vlaanderen. Van deze bijenvolken heeft 20,3% (95% CI: 18-22,8) de voorbije winter niet overleefd. Op 161 bijenstanden (43,6%) trad geen bijensterfte op, terwijl op 22 standen (6%) de imker alle volken verloor. Bij deze laatste betrof het telkens niet meer dan 4 volken per stand, met 1 uitzondering van een stand waarop alle 8 volken ten onder gingen.

Figuur1. Gemiddelde wintersterftecijfers per provincie, met 95% CI als foutvlaggen aangeduid. De witte cijfers onderaan de balken geven het aantal bijenstanden weer waarvoor de vragenlijst werd ingevuld.

Meer lezen...

Modaliteiten honinganalyses 2020

20180705 Hbv 20180705 0141

Corona mag dan ons gewone doen grondig in de war gestuurd hebben, sommige zaken keren elk jaar terug. Zo ook dus de mogelijkheid om een honingstaal binnen te brengen bij Honeybee Valley en dit te laten analyseren. Vanaf 1 juni tot vrijdag 21 augustus (of zo lang het budget het toelaat) kan elke imker een honingstaal binnenbrengen waarna dit naar het laboratorium vertrekt. Om zoveel mogelijk imkers de kans te geven hun honing te laten analyseren, wordt dit jaar slechts 1 honingpot per imker onderzocht. Deze analyses worden gefinancierd door het Vlaams Bijenteeltprogramma. Klik op 'meer lezen' voor de specifieke vereisten van het staal.

Meer lezen...

Veelgestelde vragen rond ‘covid-19 en imkerij’ nu beantwoord op het Bijenloket

Hbv 20180409 5219

In deze onzekere tijden snakken we allemaal naar duidelijkheid, ook binnen de imkerij. Binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma is één van de acties in de campagne 2020-2022 het beschikbaar stellen van een Bijenloket op de website van Honeybee Valley. Hieronder komt enerzijds een meldpunt waar imkers problemen die ze ondervinden op hun bijenstand kunnen melden. Anderzijds omvat het Bijenloket een helpdesk waar imkers allerlei antwoorden op veelgestelde vragen kunnen terugvinden. Dit zal gaan over meerdere topics zoals imkertechnieken, varroabestrijding, bijenplanten,… Recent werd hier nu ook het topic ‘Covid-19 en imkerij’ aan toegevoegd. Hiervoor sloegen Honeybee Valley en PC Bijen de handen in elkaar om een FAQ (Frequently Asked Questions)-lijst beschikbaar te maken onder Helpdesk van het Bijenloket, waarin veelgestelde vragen rond imkeren midden in deze corona-crisis beantwoord worden. Je kan er duidelijk terugvinden wat je nu wel en niet kan en welke documenten je voor elke specifieke actie nodig hebt. Heb je toch nog prangende vragen die hiermee niet opgelost zijn, stel ze gerust op info@honeybeevalley.eu.

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief