Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Ideale moment voor winterbehandeling

DSC 8187 72dpi

In de newsflash van 18 december raadden we aan om nog even te wachten met behandelen. Welnu, één maand later, komt het ideale behandelingsmoment eraan! Na de koude periode in de eerste helft van januari en de sneeuw van afgelopen weekend is het nu bijna zeker dat alle volken broedloos zijn. Komend weekend (23 en 24 januari) worden temperaturen voorspeld onder de 5°C. Het moment om te behandelen!

Voor een beschrijving van de druppelmethode verwijzen we je graag naar p. 10 van de brochure: Veilig varroa bestrijden en materiaal desinfecteren. Tel zeker gedurende een week na behandeling de mijtenval onder je kast. Dit zal je heel wat kunnen leren. Bij grote aantallen mijten (meer dan 1000) heb je geluk dat je volk nog in leven is. Dan dien je jezelf af te vragen hoe je je volken met veel minder mijten de winter in kan laten gaan. Indien er grote variatie in mijtenval optreedt tussen de verschillende volken, kan je ook gaan analyseren of dit komt door je ingrepen het afgelopen seizoen of omdat het éne volk zich beter kan verweren tegen de mijten dan het andere. In dat geval heb je een tool in handen om aan selectie naar varroaresistentie te gaan doen!

En als je dan toch aan je kasten werkt, controleer ook ineens of er geen grote hoeveelheid dode bijen voor de vliegopening op de bodem ligt. Deze zouden kunnen gaan schimmelen en/of het uitvliegen van de bijen bij warmere temperaturen belemmeren.

Gewicht- en temperatuurmetingen van bijenkasten opgevolgd

20181019 122343 72Dpi Bijgesneden

In het kader van het Vespa-Watch project om de invasie van de Aziatische hoornaar op te volgen, werden 35 Arnia-meetsystemen over gans Vlaanderen verspreid opgesteld. Deze toestellen meten naast de geluidsfrequenties ook het gewicht, de binnen- en buitentemperatuur en de vochtigheid van de bijenkast. Deze data zijn zeer leerrijk voor de imker.

Een overzicht van de data verzameld met deze meetsystemen kan je in 5 verschillende rapporten nalezen door bij de output van Vespa-Watch op de respectievelijke linken te klikken. Ze focussen elk op een specifieke periode van het jaar en tonen hoe dergelijke metingen kunnen geïnterpreteerd worden, rekening houdend met klimatologische omstandigheden, drachtgebied en dergelijke.

Ook burgers alert voor de Aziatische hoornaar

Foto Primair Nest Waregem 20 8 2018 Honeybee Valley Crop1 1 1

Deze week wordt het Citizen Science portaal https://vespawatch.be gelanceerd. Doel van de breed opgezette oproep is om burgers alert te maken en hen de weg naar vespawatch.be tonen. De website moet in de toekomst dienen als meldingsplatform en tegelijk een link vormen met het beheer van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen. Het is een goed voorbeeld van een snellerespons-systeem op een biologische invasie. Een melding van een nest leidt, na bevestiging van de determinatie, tot een snelle verwijdering van de kolonie vóór dat die vermenigvuldigt en registratie van deze ingreep. Alle meldingen van hoornaars worden bijgehouden op een actuele verspreidingskaart die imkers en natuurvrijwilligers kunnen raadplegen om nesten op te sporen.

Meer lezen...

Georganiseerd selectiewerk van het Vlaams Bijenteeltprogramma

Hbv 20180604 0083

Binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma is de ondersteuning van het selectiewerk binnen de imkerij voorzien. Vanaf 2017 werd de nadruk vooral gelegd op het testen van koninginnen en een gerichte aanparing om kwalitatieve koninginnen te kunnen produceren. Zo werden in 2018 in totaal 151 koninginnen getest. In 2019 gaan we verder op de ingeslagen weg en verwelkomen een tiental nieuwe ‘Testers’ die toegetreden zijn tot het selectieprogramma.  

Dankzij de testen die afgelopen jaar zijn uitgevoerd is het in 2019 opnieuw mogelijk om verder te telen van koninginnen met een gekende “Globale teeltwaarde” en virusstatus. Elke imker die geïnteresseerd is in larfjes of koninginnen van deze topmoeren kan een teler in zijn buurt contacteren. De tabel hieronder vind je dan ook alle contactgegevens van de imkers die meewerken. Deze komen binnenkort ook onder 'Breed It' waar alle informatie van het selectiewerk onder zal verschijnen. In afwachting van de finalisatie hiervan, kan je hier alles voorlopig terugvinden.

Een moer die tot de 50% beste moeren behoort en virusvrij bevonden is, heeft een certificaat ontvangen van Honeybee Valley. Hierop staan teler en teeltboeknummer van de moer vermeld.  

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief