Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Vlaanderen heeft zijn eigen top-moeren

DSC 0194 72dpi

Sinds vorige week zijn de resultaten van het selectiewerk dat kadert binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma bekend. Het team van Honeybee Valley heeft dit jaar de focus verder gelegd op veerkracht, zoals aangekondigd in de digitale vergadering van het Comité Selectiewerk Vlaanderen van 2020. Enkel de moeren waarvoor 3 van de 4 testen op veerkracht waren uitgevoerd kwamen in aanmerking voor rangschikking. Drieënzeventig moeren lagen boven de mediaan (= top 50%). Bovendien werd de virusanalyse uitgebreid met een test op het opkomende deformed wing virus B-genotype en was virusziekte van het ei een uitsluitingscriterium. Deze strikte selectievoorwaarden leverde een beperkte set van 32 moeren (= top 22%) die in aanmerking komt voor nateelt. Het zijn één voor één topmoeren die uitstekend scoren op varroa- en virusresistentie, aangevuld met uitwinteringssterkte. Ze worden teruggevonden verspreid over de 5 Vlaamse provincies en aldus een uitstekende basis om de Vlaamse imkers te bevoorraden. Professor Dirk de Graaf heeft in zijn visietekst voor het Toezichtcomité van het Vlaams Bijenteeltprogramma aan de bevoegde Vlaamse ambtenaar reeds het idee van een nieuw overlarfproject gelanceerd.

Meer lezen...

Praktijkdag Bijen in het najaar

Hbv 20180418 5500

Op 5 oktober gaat opnieuw de Praktijkdag Bijen door, georganiseerd door Praktijkcentrum Bijen van het Departement Landbouw & Visserij. Over de inhoud kunnen we momenteel nog niet veel prijsgeven, maar stip in ieder geval deze datum aan in jullie agenda. Het zal de moeite waard zijn om aanwezig te zijn!

Meer lezen...

Dubbelinterview met Pieter Van Ommeslaeghe en Jean-Luc Lamont, ex- en huidige voorzitter van het Toezichtcomité

Pieter Jean Luc

Begin 2018 rondde Pieter Van Ommeslaeghe (links op foto) zijn carrière als voorzitter van het Toezichtcomité af en gaf hij de fakkel door aan Jean-Luc Lamont (rechts op foto). Tijd om beide heren eens aan het woord te laten: Pieter over zijn voorbije functie en Jean-Luc over zijn toekomstvisie. Lees hier het volledige interview.

Meer lezen...

Activiteitenverslag 2de werkingsjaar Vlaams Bijenteeltprogramma 2016-2019

Dsc 5911

Na een zekere opstartfase aan het begin van het eerste werkingsjaar van dit Vlaams Bijenteeltprogramma, vertoonde het voorbije tweede werkingsjaar vooruitgang op vele fronten. Lees hier een samenvatting van de belangrijkste acties die werden ondernomen. 

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief