Menu

Platform voor samenwerking

Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners

Newsflash: Vlaams Bijenteeltprogramma krijgt financiële injectie en geeft voorrang aan lokale werking

Ft lokale werking waswafels maken

De Europese Commissie heeft onlangs de sectorsteun voor de imkerij aanzienlijk verhoogd. De Vlaamse overheid is haar daarin gevolgd en legt eenzelfde bedrag op de tafel, samen goed voor 422.000€ per jaar. Om hiervan gebruik te kunnen maken diende een aanpassing van het programma tegen 15 maart ingediend te worden. De representatieve bijenteeltverenigingen hebben een ambitieus plan uitgewerkt met een aantal opmerkelijke nieuwigheden. Zo is er verspreid over 2 werkingsjaren 50.000€ voorzien voor gemeenschaps-bijenstanden en lokale werking en 29.000€ voor het uitbouwen van gesloten wascircuits door de lokale bonden. Ook werd het team dat voor de uitvoering van dit programma instaat, uitgebreid met een imker die zich vooral gaat toeleggen op het geven van ondersteuning aan lokale selectie-initiatieven. Zo krijgen we straks de uitbouw van een heuse ‘buitendienst’, een mobiele eenheid die overal in het land specifieke noden zal ledigen. In het programma van deze buitendienst is opgenomen: de Darwiniaanse selectie, een kweekprogramma gebaseerd op natuurlijke selectie en de propagatie van onze eigen topmoeren via moerteelt en lokale bevruchtingsstations. Ook zal het Vlaams Bijenteeltprogramma haar schouders zetten onder de verdere uitbouw van het Arista Bee Research programma in Vlaanderen en zullen we de hybridisatie van de zwarte honingbij via genetisch onderzoek opvolgen. De bestrijding van de Aziatische hoornaar wordt gefaseerd overgeheveld naar het Agentschap Natuur en Bos. Dit agentschap heeft een uitbestedingscontract afgesloten met het Vlaams Bijeninstitituut vzw (VespaWatchers) om de eigenlijke bestrijding van de Aziatische hoornaar in hun opdracht uit te voeren.

Meer lezen...

Ook burgers alert voor de Aziatische hoornaar

Foto Primair Nest Waregem 20 8 2018 Honeybee Valley Crop1 1 1

Deze week wordt het Citizen Science portaal https://vespawatch.be gelanceerd. Doel van de breed opgezette oproep is om burgers alert te maken en hen de weg naar vespawatch.be tonen. De website moet in de toekomst dienen als meldingsplatform en tegelijk een link vormen met het beheer van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen. Het is een goed voorbeeld van een snellerespons-systeem op een biologische invasie. Een melding van een nest leidt, na bevestiging van de determinatie, tot een snelle verwijdering van de kolonie vóór dat die vermenigvuldigt en registratie van deze ingreep. Alle meldingen van hoornaars worden bijgehouden op een actuele verspreidingskaart die imkers en natuurvrijwilligers kunnen raadplegen om nesten op te sporen.

Meer lezen...

Georganiseerd selectiewerk van het Vlaams Bijenteeltprogramma

Hbv 20180604 0083

Binnen het Vlaams Bijenteeltprogramma is de ondersteuning van het selectiewerk binnen de imkerij voorzien. Vanaf 2017 werd de nadruk vooral gelegd op het testen van koninginnen en een gerichte aanparing om kwalitatieve koninginnen te kunnen produceren. Zo werden in 2018 in totaal 151 koninginnen getest. In 2019 gaan we verder op de ingeslagen weg en verwelkomen een tiental nieuwe ‘Testers’ die toegetreden zijn tot het selectieprogramma.  

Dankzij de testen die afgelopen jaar zijn uitgevoerd is het in 2019 opnieuw mogelijk om verder te telen van koninginnen met een gekende “Globale teeltwaarde” en virusstatus. Elke imker die geïnteresseerd is in larfjes of koninginnen van deze topmoeren kan een teler in zijn buurt contacteren. De tabel hieronder vind je dan ook alle contactgegevens van de imkers die meewerken. Deze komen binnenkort ook onder 'Breed It' waar alle informatie van het selectiewerk onder zal verschijnen. In afwachting van de finalisatie hiervan, kan je hier alles voorlopig terugvinden.

Een moer die tot de 50% beste moeren behoort en virusvrij bevonden is, heeft een certificaat ontvangen van Honeybee Valley. Hierop staan teler en teeltboeknummer van de moer vermeld.  

Meer lezen...

Praktijkdag Bijen in het najaar

Hbv 20180418 5500

Op 5 oktober gaat opnieuw de Praktijkdag Bijen door, georganiseerd door Praktijkcentrum Bijen van het Departement Landbouw & Visserij. Over de inhoud kunnen we momenteel nog niet veel prijsgeven, maar stip in ieder geval deze datum aan in jullie agenda. Het zal de moeite waard zijn om aanwezig te zijn!

Meer lezen...

Fotodonatie

Doneren

Zoeken

Doorzoek onze website

Archieven

Newsflash archief

Nieuws archief