Menu

Projectportfolio

Laat onze onderzoeksthema's en -potentieel een inspiratiebron zijn om samen nieuwe horizonten te verkennen

Impact van chemische producten op Belgische honingbijen

Het federaal bijenplan 2017-2019 van het FOD heeft een nieuw onderzoeksproject, BEESYN gelanceerd. Het doel van het project is de impact van chemische producten op de Belgische honingbijen te identificeren zonder de impact en interactie met andere oorzaken uit het oog te verliezen zoals andere stressfactoren zijnde pathogenen, parasieten, bijenmanagement, capaciteit draaggebied, klimatologische oorzaken, enz.  Dit project onderscheidt zich in zijn holistische aanpak waarin verschillende stressoorzaken meegenomen worden. In onderstaande figuur worden de verschillende variabelen en hun mogelijke interacties weergegeven.

Beesyn

De verschillende variabelen en hun mogelijke interacties.

Partners van het project

  • CARI is de coördinator van het project. Het instituut heeft een goede relatie met imkers (communicatie) en heeft een grote expertise in de pesticide reglementering (in relatie tot bijen).  Ze zullen onder andere instaan voor de ecotoxicologische testen en de Varroa en honing monitoring.
  • Het laboratorium voor Moleculaire Entomologie en bijenpathologie, Departement van Biochemie en Microbiologie van de Universiteit Gent is gespecialiseerd in de diagnostiek van bijenpathogenen (BEEDOC, BeeDoctor, BeeClinic …), in nauw contact met de imkers (communicatie). Het laboratorium zal instaan voor de  screening naar bijenpathogenen en stressfactoren.
  • De eenheid van plantenprotectie en ecotoxicologie van het CRA-W- Waals Agronomische onderzoekscentrum is gespecialiseerd in het achterhalen van  de oorsprong van de contaminatie (ecotoxicologische testen, relatie met de landbouwers, statistische analyses).

De studie moet de politieke wereld aanbevelingen kunnen geven over bepaalde belangrijke punten, zoals procedures voor de toelating van bepaalde risicomoleculen (geneesmiddelen, fyto-farmaceutica, biociden). Het moet ook praktische adviezen verstrekken aan de bijenteelt, een toolkit genereren met indicatoren voor een goede koloniegezondheid en een toezichtsplan op pesticiden (clothianidine, thiamethoxame, fipronil, imidacloprid).

Tijdslijn van het project

  • 2018 – Identificatie van de te volgen bijenstanden/kolonies en staalname
  • 2019 – Analyses van de stalen en studie van de interactie van de verschillende stressfactoren in kooiproeven.
  • 2020 – Afwerken van de analyses en studie van de interacties van de verschillende stressfactoren op het terrein.
  •  Communicatie van de resultaten

Gebaseerd op historische gegevens werden de bijenstanden (op gemeente/stadsniveau) gerangschikt op basis van koloniesterfte. In 2018 zullen 100 bijenstanden gevolgd worden : 50 kolonies met « problemen » (= historisch hoge sterftecijfers) en 50 kolonies « zonder problemen » (= historisch lage sterftecijfers). Deze worden verdeeld over Vlaanderen en Wallonië. De geselecteerde bijenstanden zullen gedurende het jaar drie maal bemonsterd worden : tijdens de lente (april/mei), tijdens de zomer (juli/augustus) en in de herfst (september/oktober). Tijdens elk bezoek zal een vragenlijst en een staalname plaatsvinden.

Wij zijn op zoek naar bereidwillige imkers in volgende steden/gemeentes.

Aarschot

Anzegem

Arendonk

Beersel

Beveren

Bierbeek

Bornem

Brecht

Deinze

Diksmuide

Dilbeek

Evere

Essen

Gent

Geraardsbergen

Halen

Halle

Heist-op-den-Berg

Holsbeek

Hooglede

Hoogstraten

Houthalen-Helchteren

Kasterlee

Kluisbergen

Koekelberg

Kortrijk

Kruishoutem

Laarne

Maarkedal

Maldegem

Mechelen

Merelbeke

Moerbeke

Nieuwerkerken

Oosterzele

Oostkamp

Overijse

Ranst

Ravels

Roeselare

Schilde

Schoten

Sint-Laurens

Ukkel

Waarschot

Westerlo

Wetteren

Willebroek

Zemst

Zoersel

Bij interesse, gelieve lina.desmet@ugent.be te contacteren.